Inktverbruik

Het verbruik van de inkt word niet alleen bepaald door wat er geprint word. Bijvoorbeeld bij foto’s word vaak het hele blad geprint, voor tekst word er veel kinder inkt verbruikt. Let erop dat Iedere keer dat de printer wordt aangezet, een klein beetje inkt vanuit de inktpatronen door de door de printkop(pen) gespoten wordt om deze schoon te houden.

Hierdoor kan het gebeuren dat een foto met zwart inktpatroon leeg raakt, Dit terwijl erbijna nooit foto’s worden geprint. Ook het algehele verbruik van de inkten loopt hierdoor op. De bij het doorspuiten verbruikte inkt wordt, net als bij het reinigingsproces van de printkop(pen), in een aparte opvangvoorziening opgeslagen of ingedroogd.

Nieuwe printers worden door de fabrikant al voorzien van inkt patronen, maar deze bevatten vaak heel weinig inkt, hierdoor moet je de patronen snel vervangen. Diverse fabrikanten van printers geven aan bij een uitdraai in zwart-wit kleureninkt bij te mengen ‘voor een beter afdrukresultaat’. Daardoor kunnen ook kleureninkt cartridges leeg gaan, wanneer men verwaarloosbaar in kleur afdrukt.